Kategorije

Krpelj na psu

Preporučite!

Krpelj je zapravo vrsta pauka koji je opasan i za ljude i za životinje. Obično dolaze na vlažnu i meku kožu te se za nju pričvršćuju, hrane se i vrše oplodnju. Na Psu se pričvršćuju najčešće na vratu i glavi, ali nema pravila mogu čak i na trbuhu i nogama. Jednako i kod mačaka obično se pričvršćuju na vratu i glavi…

Krpelj simptomi

Simptomi mogu biti različiti, ukoliko se kod čovjeka zalijepi na glavi moguće su i glavobolje, kod životinja je malaksalost te gubitak teka. Bolesti kod ljudi koje nosi krpelj su: lyme borelioza i virusni krpeljni meningoencefalitis.

 

Krpelj na psu

Najopasnija bolest koju krpelj može uzrokovati kod pasa je babesija. Kako maknuti krpelja sa psa? prvo razmaknete dlaku oko područja na koži gdje je krpelj, zatim uzmete pincetu, uhvatite krpelja za glavu i laganim ga pokretima lijevo-desno pomičete, te ga lagano izvučete. Kod mačaka je jednak postupak. Ukoliko niste sigurni u postupak obavezno posjetite veterinara ili ukoliko sumnjate u zaraženost vašeg kućnog ljubimca. Bitna je dobra kontrola, doslovno sve svučete sa sebe i dobro se pregledajte, a vašeg kućnog ljubimca cijepite i stalno ga i za vrijeme šetnje i poslije dobro pregledavajte.

Online

  • 2 Guests.