Kategorije

Sadnja jabuka

Preporučite!

Ukoliko imate dosta slobodne zemlje sadnja voća je definitivno korak koji morate poduzeti. U ovom članku govorit ćemo o sadnji jabuka. Svako voće ima svoje vrijednosti, osim po okusu tako i po svojim karakteristikama. Jabuka je voće izrazite vrijednosti za zdravlje, sadrži puno stvari u sebi koje su dnevno potrebne za ljudski organizam… Zbog svojih vlakana i količine vode u sebi koristi se kod raznih dijeta, pogodna je za probavu, a njezino konzumiranje je zdravo za zube jer štiti od karijesa.

 

Sadnja jabuka

Jabuka se može konzumirati na razne načine, najčešće se jede sirova, a može biti i pečena i kuhana. Koristi se kao i čips od jabuke jer se jabuka može i sušiti i pripremiti kao sušeno voće.

Sadnja jabuke prvo zahtjeva pripremu tla za sadnju, jabuka se obično sadi u rano proljeće na dobro pripremljenom tlu koje mora sadržavati normalnu količinu vlage i puno sunčeve svjetlosti. Kada ste nabavili plod jabuke za sadnju njezin korjen mora biti dobro pripremljen, odnosno mora biti vlažan te se nikako ne smije osušiti i takvim ga moramo držati i prilikom same sadnje. U zemlji je potrebno napraviti rupu dvostruke veličine od samog korjena dok glavni pupoljak mora biti iznad razine zemlje. Btno je zemlju držati vlažnom kod sadnje i za vrijeme rasta jabuke.

Berba jabuka

Procjena berbe ovisi o samom plodu i vrsti jabuke, postoje zelene, crvene, žute i kombinacija tih boja vrsta jabuke. Nekada se na temelju raznih procjena počelo sa berbom jabuke, npr. njezino opadanje, procjena boje, zrelosti kod presjeka i veličine samog ploda te kroz razna testiranja. Jabuka se po potrebi obrezuje kako bi se otklonili njezini neplodni djelovi.

Online

  • 1 Guest.